Koersverhalen

Welke Belgen schitteren straks in Yorkshire?

Het WK in Yorkshire komt steeds dichterbij. En zoals het een WK betaamt werd er al veel gespeculeerd over wie er nu allemaal in de Belgische selectie zit. En wie zijn wij om daar niet aan mee te doen? We vatten voor u het WK-parcours even samen en sommen de grootste kanshebbers voor een plaatsje in de selectie even op.

Vlaams parcours over de plas

Het WK in Yorkshire is er eentje voor punchers pur sang. Het is een parcours dat het overgrote deel van de voorjaars-Belgen enorm hard ligt. Yorkshire is een graafschap in het noorden van Engeland omgeven door heuvels en traditionele smalle paadjes die zich een weg banen tussen de vele weides waar kuddes schapen vrij spel hebben.

Het parcours is 285 km lang en gaat van start in Leeds. Na de start volgt er een lange aanloop van om en bij de 187 km richting Harrogate. Eenmaal daar aangekomen staan de renners nog zeven lokale rondes van elk 14 km te wachten. Het belooft er trouwens heftig aan toe te gaan. De wegen waarover de organisatie de renners stuurt zijn typisch Brits. Smal dus. En het weer? Dat is ook niet altijd even aangenaam. Bovendien is de aanloop naar de lokale rondes pittig, zonder meer.

De combinatie van de smalle wegen, het bergop en bergaf rijden én het weer dat in het rustieke Yorkshire koning te rijk is zullen ervoor zorgen dat het peloton de eindmeet niet heelhuids zal halen. De grote namen zullen de registers op tijd opentrekken. En daarvoor hebben ze een paar mooie kansen.

Feestmaal voor punchers

De punchers en klassieke renners krijgen een heuvelachtig driegangenmenu voorgeschoteld, en of ze daar blij mee zijn. De drie scherprechters van de dag zijn de ‘Cray’ op km 59, de ‘Buttertubs’ die na km 94 zijn intrede doet en de ‘Grinton Moor’, wat de laatste en meteen ook zwaarste heuvel is op weg naar de lokale rondes, na 121 km.

De heuvels zijn in zekere mate te vergelijken met de heuvels bij ons. De klassieke Belgen maken dus een goede kans op het WK, maar wie gaat er mee? Bondscoach Rik verbrugghe heeft al laten weten geen rekening te houden met het palmares van de renners. Enkel zij die zich dit jaar laten zien hebben en in vorm zijn op het moment van de waarheid mogen mee. Oliver Naesen beseft dat de plaatsjes beperkt zullen zijn en heeft al laten weten niet in de schoenen van de bondscoach te willen staan.

De kanshebbers

Yves Lampaert – Deceuninck Quickstep

Goed voor 17 top 10-plaatsen dit jaar, en dat voor een meesterknecht. De West-Vlaamse klassieke hardrijder heeft er een sterk voorjaar opzitten, met onder andere een 7de plaats in de Omloop, een 5de plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne én een 3de plaats in Roubaix. Het zijn weliswaar koersen die misschien niet 100% te vergelijken zijn met het parcours in Yorkshire, maar een koppel sterke benen en een gezonde dosis ‘knechten’ zijn op een WK van onschatbare waarde.

Oliver Naesen – AG2R La Mondiale

8ste in Harelbeke, 7de in de Ronde van Vlaanderen, 3de in Wevelgem én 2de in Milaan-San Remo. Naesen heeft dit jaar zijn kunsten in het voorjaar laten zien, dat is het minste wat we kunnen zeggen. En daarnaast heeft hij ook meteen laten zien dat hij een heuvel over kan, en hoe. In Milaan-San Remo moest hij na de stressvolle beklimming van de Poggio in de sprint enkel de Fransman Julian Alaphilippe voor laten gaan. Net wat je in Yorkshire nodig hebt. Klimcapaciteiten en een sterke eindsprint om, in een, naar alle waarschijnlijkheid, uitgedund groepje der favorieten, te sprinten om de eindzege.

Greg Van Avermaet – CCC

14 top 10-plaatsen, waarvan 2 overwinningen én een gezonde dosis parcourskennis. Van Avermaet heeft in mei deelgenomen aan de Tour de Yorkshire, en heeft er zijn 2de overwinning van het seizoen binnengehaald. Daarnaast eindigde hij 2de in het eindklassement en viel hij net buiten de top 10 in het bergklassement. Het toont dat het parcours in het Engelse graafschap er eentje is op maat van de Belgen. Of althans één daarvan.

Tim Wellens – Lotto-Soudal

Tim Wellens, de Belgische klimmer-puncher die kikt op slecht weer en liever in de ontsnapping gaat dan gelijk wie, maakt een goede kans op een selectie. Het is een renner die beter rijdt wanneer anderen het zichtbaar lastig krijgen. Bovendien reed hij zich in de kijker in de Brabantse Pijl, waarin hij 3de werd, en in Luik-Bastenaken-Luik, waar hij net buiten de top 10 viel. Het is volgens ons een onmisbare pion, rekeninghoudend met de smalle wegen, het parcours an sich en het wisselvallige weer over het kanaal.

Philippe Gilbert – Deceuninck Quickstep

Philippe Gilbert is één van de grootste namen uit de Belgische wielerwereld, daarover is geen discussie mogelijk. Hij is dus automatisch een grote kanshebber voor een ticket voor Yorkshire. Maar de vraag is of de viervoudige winnaar van de Amstel Gold Race het heuvelachtige parcours wel nog aankan. De Waalse puncher heeft zich tijdens het tweede deel van z’n carrière onder Lefevere omgeschoold tot een klassiek renner pur sang. Hij presteerde bijzonder sterk in de klassieke Vlaamse koersen dit voorjaar, terwijl de heuvelklassiekers, naar zijn normen, iets minder waren. Het is dus nog maar de vraag of Gilbert er eind september bij zal zijn. Maar rekeninghoudend met de kwaliteiten van de ex-wereldkampioen, is de kans op een selectie relatief groot.

Bjorg Lambrecht – Lotto-Soudal

De revelatie in het profpeloton van dit voorjaar komt uit het kamp van Lotto-Soudal. Bjorg Lambrecht heeft zijn stempel gedrukt op de heuvelkoersen eerder dit jaar. Hij werd 6de in de Amstel, 5de in de Brabantse Pijl en 4de in de Waalse Pijl. De 22-jarige renner uit Maldegem heeft zich hiermee genesteld tussen de groten der aarde. En op een WK zoals dat in Yorkshire is een jong, hongerig talent misschien wel een meerwaarde. Een pak ervaring opdoen en een kans krijgen om zich te laten zien op het allerhoogste niveau. Na zijn prestaties eerder dit jaar is dat misschien niet onterecht.

Pieter Serry – Deceuninck Quickstep

Pieter Serry, de niet te missen meesterknecht uit het kamp van Deceuninck-Quickstep heeft naast een sterk paar klimbenen, ook een enorm opofferingsvermogen in zich. Het is een renner die zich het best voelt in de schaduw, in een rol als knecht. Het is zo’n renner die even blij is wanneer hij een ploegmaat aan een overwinning helpt, als wanneer hij zelf zijn palmares uitbreidt. Een niet te missen speler dus.

Bovendien eindigde hij in de Brabantse Pijl eerder dit jaar op een 9de plaats en reed hij in de 6de etappe in de Giro naar een knappe 6de plaats. Die prestatie aan het begin van de ronde heeft hij nog wat kleur gegeven door ook in de 19de etappe de sterren van de hemel te rijden en zich daar te verzekeren van een 5de stek.

Thomas De Gendt – Lotto-Soudal

Klimmen, aanvallen, rijden en niet meer omkijken. Zo kan je Thomas De Gendt z’n rijstijl het best omschrijven. Je kan het impulsief noemen, maar zijn manier van koersen, onbezonnen en risicovol, heeft hem wel al een paar mooie overwinningen opgeleverd. Bovendien presteerde hij sterk in de Giro door er in de de 12de en 21ste etappe naar, respectievelijk, een 8ste en 3de plaats te fietsen. Hij behoort tot dat soort renners die de rest van de groep naar een hoger niveau tilt. En wie weet, misschien kan hij voor een verassing zorgen.

Dylan Teuns – Bahrain Merida

Dylan Teuns, de Belg in loondienst van Bahrain Merida heeft dit jaar lang op z’n eerste overwinning moeten wachten. Teuns presteerde een heel jaar sterk en sprokkelde in totaal 20 top 20-plaatsen in 34 koersdagen bij elkaar. Maar die overwinning kwam er pas enkele dagen geleden. In het Criterium du Dauphiné wist hij de 2de etappe op z’n naam te zetten. Door zijn sterke prestaties in etappe 4, waarin hij als 14de eindigde, wist hij zich te verzekeren van een 2de plaats in het algemeen klassement. Het is misschien wel zo’n consistente renner als Teuns die de Belgische selectie extra kracht kan bijzetten.

Nog enkele namen

Ben Hermans – Israel Cycling Academy

Jens Keukeleire – Lotto-Soudal

Laurens De Plus – Jumbo Visma

Dries Devenyns – Deceuninck Quickstep

Remco Evenepoel – Deceuninck Quickstep

Jan Bakelants – Team Sunweb

Het lijstje kandidaten voor het WK is dus enorm uitgebreid. Het is nu aan bondscoach en ex-wielrenner Rik Verbrugghe om uit de weelde de beste ploeg samen te stellen. Wanneer hij definitief de knoop doorhakt is nog niet bekend. Al heeft hij nog tijd. Het WK op de weg voor profs vindt plaats op zondag 29 september.

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven