Koersverhalen

De meest zeldzame rondewinnaars

Richard Carapaz, de Ecuadoriaanse ronderenner van Movistar is de eerste Ecuadoriaan uit de geschiedenis die een grote ronde op z’n naam wist te schrijven. Hij is in één klap een nationale held geworden. Het is een knap staaltje internationalisering van de wielersport. Steeds vaker worden er Zuid-Amerikaanse, Aziatische en Afrikaanse toptalenten ontdekt. Die internationalisering heeft echter nog een lange weg te gaan. De eerste niet-Europeaan die een grote ronde wist te winnen was de Amerikaan Greg Le Mond. Hij won in 1986 voor de eerste keer de Tour de France. Amper 39 jaar geleden. Maar Richard Carapaz en Greg Lemond zijn heus niet de enige eenzame winnaars van een ronde. Hier zijn enkele renners die zichzelf de status van nationale held hebben aangemeten door hun land eigenhandig op de kaart te zetten in de wielerwereld.

Tour de France

Cadel Evans – 2011

Cadel Evans, de mountainbiker van opleiding en ex-winnaar van de Tour de France, is de eerste Australiër en met uitbreiding de eerste renner uit Oceanië die de grootste ronde ter wereld wist te winnen. In diezelfde ronde wist hij trouwens ook de 4de etappe, met aankomst op de Mûr de Bretagne te winnen.

Bradley Wiggins – 2012

Amper een jaar later had de Tour nog een primeur. De Britse ex-baanwielrenner en bon vivant Sir Bradley Wiggins wist boven zichzelf uit te stijgen en werd de eerste Britse renner uit de geschiedenis die Parijs met het geel om de schouders binnenreed. Sinds het ontstaan van de ronde in 1903 heeft het maar liefst 109 jaar geduurd voor een Brit dit wist te verwezenlijken. Daarom is het des te indrukwekkender dat de Tour in de komende 6 jaar, maar liefst 5 Britse winnaars kende. Chris Froome en ploegmaat Geraint Thomas deden het hem na.

Giro d’Italia

Gösta Pettersson – 1971

Pettersson uiterst rechts

Gösta Pettersson is nog zo’n vreemde eend in de bijt. De Giro heeft een verleden van Italiaanse hegemonie. De Italianen hebben namelijk in de eerste 40 edities elke keer de overwinning binnengehaald. De eerste die daar een einde aan kon maken is de Zwitser Hugo Koblet in 1950. Na Koblet zouden nog 2 Zwitsers hem dat nadoen. 21 jaar later zou nog een pionier op het toneel in Italië verschijnen. Gösta Pettersson, de Zweedse klimmer en tijdrijder wist dat jaar als enige Zweed ooit de ronde te winnen. Een overwinning waarvoor hij nu nog steeds bekendstaat.

Andy Hampsten – 1988

3 jaar na de overwinning van Greg Le Mond in Frankrijk deed zijn landgenoot Andy Hampsten hetzelfde kunstje over in Italië. In 1988 won hij als eerste en voorlopig enige Amerikaan de Giro d’Italia. In totaal eindigde de Amerikaanse klimmer 8 keer in de top 10 van een grote ronde, overwinning inclusief.

Nairo Quintana – 2014

Quintana, de publieksfavoriet en Colombiaans klimtalent was de eerste Colombiaan en met uitbreiding de eerste Zuid-Amerikaan ooit die de Giro wist te winnen. Daarmee kreeg de boerenzoon terecht een heldenstatus in eigen land. En hij heeft duidelijk anderen geïnspireerd. Amper 5 jaar later wist nog een Zuid-Amerikaan hetzelfde te verwezenlijken. Richard Carapaz is, zoals eerder gezegd, de eerste Ecuadoriaan ooit die op het hoogste schavotje wist te staan in de Giro d’Italia.

Vuelta a España

De Vuelta is de laatste van de 3 grote rondes die we hier bespreken. Ook zij heeft sinds haar eerste editie in 1935, die overigens gewonnen werd door een Belg, enkele zeldzame winnaars gekend.

Luis Herrera – 1987

De eerste niet-Europeaanse renner die de Vuelta wist te winnen sprak een aardig mondje Spaans. Het is Luis Herrera die deze eer te beurt viel. Maar hij zal lang niet enkel voor zijn overwinning in Spanje herrinnerd worden. Hij wist namelijk 2 rondes te winnen. Eenmaal de Giro en eenmaal de Vuelta. Daarnaast eindigde hij nog 4 keer in de top 10 van het eindklassement van de grote 3 en raapte hij 8 ritoverwinningen bij elkaar.

Aleksandr Vinokourov – 2006

Bekend of berucht? Dat is het minste wat we kunnen zeggen van de vaak besproken Kazachse renner en huidig ploegleider van team Astana. Of het een discutabele overwinning is of niet, daar gaan we het hier niet over hebben. Maar één ding is wel zeker. Hij is de eerste en enige Kazachse renner die erin slaagde de Vuelta, en elke andere grote ronde, te winnen. Vinokourov nam in totaal 5 keer deel aan de grote ronde in Spanje, werd 28ste tijdens zijn eerste deelname, gaf 3 keer op en wist 4 ritten te winnen.

Chris Horner – 2013

De laatste renner uit dit lijstje is Chris Horner. De Amerikaanse wielrenner van team Illuminati, geboren in Japan met de Amerikaanse nationaliteit onder de arm, wist 6 jaar geleden als eerste Amerikaan ooit de Vuelta te winnen. Maar dat is lang niet alles. Hij werd niet alleen de eerste Amerikaanse winanar uit de geschiedenis, maar werd daarnaast ook nog de oudste winnaar van een grote ronde ooit! Hij was 41 jaar en 327 dagen oud toen hij het eindklassement in Spanje binnenhaalde. Een knap record! Daarmee is hij trouwens een pak ouder dan de oudste winnaar van de Ronde van Frankrijk, Firmin lambot, die 36 jaar oud was toen hij de Tour won.

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven