Koersverhalen

Wat is er mis met ‘The Wolfpack’?

De blauwe garde van Patrick Lefevere heeft, net zoals de voorbije jaren, het voorjaar zonder schroom gedomineerd. Met Elia Viviani wisten ze meteen de eerste etappe in de Tour Down Under aan hun palmares toe te voegen. Daarnaast wonnen ze de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en etappes in ondermeer de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Californië. Al lijkt er in de Giro een einde te zijn gekomen aan die hegemonie. Daar waar de Belgische ploeg in de Giro van vorig jaar nog vijf zeges achter haar naam staan had, staat de teller nu nog steeds op nul. Bovendien is er geen enkele renner van Deceuninck-Quick-step vooraan een klassement te bespeuren.

Het rapport

31 overwinningen, verdeeld over 12 wolven. Dat is het rapport van de ploeg tot nu toe. De veelwinnaars onder leiding van Lefevere zijn Zdenek Stybar (3), Fabio Jakobsen (4), Elia Viviani (4) en Julian Alaphilippe (9). Nu rijdt diezelfde ploeg echter al 16 dagen in Italië rond, zonder overwinning.

Eros Capecchi, Mikkel Honoré, Bob Jungels, James Knox, Fabio Sabatini, Florian Sénéchal, Pieter Serry en Elia Viviani. Dat zijn de acht renners die het moesten waarmaken in de Giro. Tevergeefs, tot nu toe althans. Al hebben ze er een paar keer zeer dicht bij gezeten.

Net niet

In de 3de etappe van deze Giro leek de Italiaanse spurtbom van Lefevere voor de eerste overwinning te zorgen. Maar de koersjury besliste daar anders over. Het verdict was dat Viviani teveel van zijn lijn afweek, waardoor renners achter hem verhinderd werden voluit door te sprinten. Viviani werd gediskwalificeerd en Gaviria kreeg de bloemen aan het einde van de rit. Na de diskwalificatie raakte The Wolfpack niet verder dan enkele 2de, 4de en 5de plaatsen. Daarnaast is er geen enkele renner die nu nog een gooi kan doen naar een trui, of daar zelfs maar van kan dromen. In de top 20 van zowel het algemeen-, punten-, berg- en jongerenklassement is er geen blauw te bespeuren.

Het is nu nog maar de vraag of Deceuninck-Quick-step die negatieve spiraal kan doorbreken en de Giro kan gedag zeggen met een overwinning. Al lijkt dat een moeilijke opgave. In de Hammer Series in Stavanger hebben ze nochtans laten zien dat ze het winnen niet verleerd zijn. Daar hebben ze als ploeg overtuigend het sprintonderdeel naar hun hand gezet. Een groot deel van de renners die daar de verwachtingen waargemaakt heeft, staat nu aan de start van de Ronde van Noorwegen, om hun goede vorm door te trekken.

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven