Koersverhalen

Jarne Lemmens overleden aan hartfalen

De 15-jarige renner van het Rudyco Cycling Team is maandagnacht overleden in zijn slaap nadat hij het weekend ervoor deelgenomen had aan een wielerwedstrijd. Hartproblemen liggen aan de basis van het tragische voorval. Dat heeft het Brusselse parket bekendgemaakt.

Ondanks de verplichte screening voor renners, in de vorm van een cardiogram, ligt een afwijking van het hart aan de basis van het voorval. Dat zou er op kunnen wijzen dat Jarne Lemmens leed aan een zeldzame aandoening, die met een standaardscreening, zoals we die nu kennen, niet opgespoord kon worden.

De aandoening die mogelijks aan de basis zou kunnen liggen is het Brugada-syndroom, genoemd naar de bekende hartchirurg Pedro Brugada. Het Brugada-syndroom is een erfelijke aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord is, waardoor hartritmestoornissen kunnen optreden. Maar daarover is vooralsnog geen duidelijkheid.

Na ondermeer Daan Myngheer en Frederiek Nolf is Jarne Lemmens de zoveelste Belgische renner die zonder aanwijzing het leven liet.

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven