Koersverhalen

Maakt topsport ziek?

Het is een beeld dat we geregeld de revue zien passeren. Renners die de sterren van de hemel rijden, maar een paar dagen later noodgedwongen naar huis moeten met een infectie. Laurens de Plus presteerde heel sterk in de openingstijdrit van de Giro en was dé meesterknecht van Jumbo Visma-kopman Primoz Roglic, maar viel uit door ziekte. Hoe komt dat nu?

Sporten is gezond

Dat regelmatig sporten tal van voordelen biedt voor je lichaam en geest, wisten we al. Sporten heeft een positieve invloed op je imuunsysteem en zorgt ervoor dat je lichaam zich beter kan beschermen tegen ziektes en infecties.

Van tijd tot tijd sporten zorgt namelijk voor een verhoogde bloedcirculatie. Hierdoor kunnen cellen die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van ziektes makkelijker naar de plaats van de infectie afreizen en hun werk doen. Bovendien maakt je lichaam na het sporten meer witte bloedlichaampjes aan, zogenaamde macrofagen. Dit zijn de stoffen in je lichaam die de ziektes bestrijden. Maar bij topsporters ligt dit een pak anders.

Meer sporten is gezonder?

Als je dit weet zou je kunnen denken dat nóg meer sporten dus alleen maar voordelen voor je lichaam kan opleveren, maar dat is geen zekerheid. Zeker niet als je competitief bezig bent met sport.

Intensief sporten zorgt voor de aanmaak van verschillende stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline. Deze hebben dan weer een negatieve invloed op je imuunsysteem. Deze stoffen verhogen je bloeddruk en colesterolgehalte en maken je als topssporter, ondanks de vele trainingsuren, vatbaarder voor infecties. Dit wordt vaak het ‘open-raameffect’ genoemd, omdat je als sporter ziektekiemen dan meer kansen geeft zich te nestelen in het lichaam. Meer sporten zorgt dus niet meteen voor een betere bescherming tegen ziektes.

Gulden middenweg

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 90 minuten intensief sporten je weerbaarheid tot drie dagen na de inspanning aanzienlijk kan verzwakken. Daarnaast heeft een andere test uitgewezen dat sporters die 7 tot 10 uur per week sporten tot twee keer zoveel kans hebben om ziek te worden, dan sporters die maar 3 tot 6 uur per week bewegen. In dit geval is het spreekwoord ‘overdaad schaadt’ dus duidelijk op z’n plaats.

Zelfs voor topsporters met een professionele belegeiding is het dus nog steeds mogelijk om tijdens een wedstrijd door ziekte te moeten opgeven.

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven