Koersverhalen

Roglič: “Ik wil de beste renner ter wereld worden.”

Primož Roglič, de 29-jarige Sloveen van Jumbo-Visma Cycling Team, is een geval apart in het peloton. De sterke twintiger rijdt nog maar 5 jaar tussen de profs en doet nu al een gooi naar roze in de Giro. De ex-schansspringer heeft zich succesvol omgeschoold tot klimmer, tijdrijder én hardrijder pur sang. Wat is zijn verhaal?

Schansspringer zkt. fiets

Roglič was in zijn jeugd schansspringer, en nog geen slechte ook… In 2006 pakte de jonge Roglic nog zilver op het wereldkampioenschap schansspringen bij de junioren. En amper één jaar later zou hij met de Sloveense nationale ploeg zelfs met het gouden plak huiswaarts keren. Niet veel later zou hij met succes de overstap naar de profs maken, maar in 2011 ging het gruwelijk mis. Roglič kwam zwaar ten val en keek op tegen een lange revalidatieperiode. Tijdens zijn revalidatie heeft hij de fiets ontdekt. Zijn skilatten? Die gingen de kast in.

Eerste seizoen? Eerste zege!

Zijn eerste overwinningen boekte de Sloveen al in zijn eerste jaar als prof. Toen wist hij de tweede etappe in de Ronde van Azerbeidzjan, het bergklassement in de Sibiu Cycling Tour en Kroatië-Slovenië te winnen. Die laatste is een internationale wielerwedstrijd op de grensstreek tussen de twee landen.

Race tegen de klok

In 2016, in zijn tweede jaar als prof zette Roglič nog een stapje vooruit door in de Giro enkele grote namen het nakijken te geven. Hij won er met verve de negende etappe, een individuele tijdrit.

Dit jaar, amper 5 jaar na zijn officiële intrede bij de profs, pronkt Primož al bovenaan de wereldranglijst. Hij won, dit jaar alleen al, het eindklassement in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, de Tirreno-Adriatico én de Ronde van Romandië. In die laatste wist hij er zelfs het puntenklassement en 3 etappezeges als tussendoortje bij te nemen.

Primož Roglič tijdens de Tour de France 2017, waarin hij 1 etappe wist te winnen

Roglič’ doel is duidelijk: “Ik wil de beste renner van de wereld worden”. En even tussen ons gezegd en gezwegen. Dat is hem aardig aan het lukken. Het is nu afwachten hoe het hem vergaat in de Giro, meteen de zwaarste ronde ter wereld. Daarin heeft hij alleszinds zijn etappezege beet en draagt hij al 6 dagen het roze om z’n schouders.


Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven

Lees meer …