Koersverhalen

Viviani sprint niet volgens de regels

Elia Viviani reed gisteren in de 3de etappe van de Giro als eerste over de meet. Maar na een analyse van de wedstrijdbeelden werd besloten om Viviani de overwinning te ontnemen en die te schenken aan de 2de van de dag, Fernando Gaviria. Viviani week van zijn lijn af en hinderde Arnaud Démare van Groupama-FDJ en de Italiaan Matteo Moschetti van Trek-Segafredo. Maar wanneer is een sprint nu niet-reglementair?

Martijn Swinkels, juryvoorzitter in deze Ronde van Italië was er duidelijk over, Elia Viviani reed een onreglementaire sprint. Viviani zelf kon de uitsluiting niet goed geloven. Nochtans zijn de regels rond de eindsprint duidelijk:

De regels

Wanneer elke renner in de aanloop naar de sprint gepositioneerd is in een bepaalde stelling, mag die renner niet afwijken van de lijn die parallel ligt met de weg. Wanneer een renner buitenproportioneel naar links of rechts afwijkt en daardoor een andere renner verhindert voluit te sprinten, is er sprake van een onreglementaire sprint. Het feit dat de andere renner niet voluit zijn kans kan gaan en de mogelijkheid op een gevaarlijke situatie zijn de belangrijkste elementen die meespelen bij de uitsluiting. De uiteindelijk beslissing wordt gennomen na de wedstrijd, na het herbekijken van de wedstrijdbeelden en een overleg tussen de juryvoorzitter en de andere juryleden.

Reglementaire sprint

Niet-reglementaire sprint. De eerste renner (in het zwart) wijkt te fel af van zijn lijn (de lijn loopt gelijk met de richting van de weg) en verhindert de renners in het rood om hem/haar voorbij te gaan

Veelgebruikt trucje

Het is echter wel een trucje dat van tijd tot tijd gebruikt wordt onder sprinters. Wanneer een sprinter voelt dat een renner achter hen aan het naderen is, durft die al eens van zijn/haar lijn afwijken. In veel gevallen, als het manoeuvre de grens niet overschrijdt, wordt het door de vingers gezien door de jury. Een manoeuvre moet duidelijk nadelig zijn voor de andere renner(s).

Het is wel zo dat een kleine hindering in volle sprint er vaak voor kan zorgen dat een naderende renner niet over de renner voor zich geraakt. De sprint is een spel van percenten en komma’s. Alles wat je als renner kan doen om de overwinning binnen te halen wordt vaak verantwoord. Het doel heiligt de middelen, nietwaar? Daarom flirten sommige renners al eens met de grens van het toelaatbare.

Zolang alle renners echter evenveel kansen krijgen om de sprint voor te bereiden en genoeg ruimte krijgen van collega-renners is er geen probleem.

Niet altijd van toepassing

Dat wil echter niet zeggen dat die regel van toepassing is op elke ongustige sprintsituatie waarin een renner zich bevindt. Als je bijvoorbeeld als renner slecht gepositioneerd bent en daardoor niet ten volle kan sprinten is dat te wijten aan een slechte voorbereiding van jou en de ploeg. Daar is dus enkel de ploeg verantwoordelijk voor. Enkel wanneer jij als renner door iemand anders verhinderd wordt om voor de overwinning te gaan, kan je het manoeuvre aankaarten.

tussen 0:19 en 0:22 is te zien hoe Viviani van zijn lijn afweek

Voor de start van de 4de etappe gaf Elia Viviani een kort interview over hoe hij de sprint gisteren beleefde:

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

2 Comments

Klik hier op een reactie te geven

Lees meer …