Koersverhalen

Vinci – Orbetello, de mooiste rit van de Giro

Voor de 3de etappe in deze 102de Giro d’Italia gaan de renners van start in Vinci, de geboorteplaats van een zekere Leonardo. Ze maken zich op voor een 220 km-lange rit naar Orbetello, een klein stadje in Grosseto, Toscane, volledig omgeven door een prachtige waterpartij, de laguna Orbetello. Het plaatsje wordt al bewoond sinds de 6de eeuw voor Christus, het stadje ademt geschiedenis en cultuur en is een terechte kanshebber voor de prijs van ‘mooiste rit in deze Giro’.

De renners gaan van start om 12u24 en rijden van Vinci naar Orbetello, over Toscaanse wegen. Op hun weg daarnaartoe komen de renners enkele kleine beklimmingen tegen. De zwaarste zijn de Poggio All’aglione en de Poggio L’Apparita. En die eerste telt zelfs niet mee voor het bergklassement. Vandaag kunnen er enkel punten verdiend worden op de Poggio L’Apparita, na kilometer 182. In normale omstandigheden zullen die punten voor overblijvers van de vlucht van de dag zijn. Giulio Ciccone van Trek-Segafredo, de huidige leider van het bergklassement zal zich dus in een vroege vlucht moeten nestelen wil hij wat extra punten sprokkelen. Thomas De Gendt is nog zo’n renner die we vandaag mogen verwachten. Want als er iemand is die een lange vlucht tot een goed einde te brengen is het wel de grote motor van Lotto.

Na de Poggio L’Apparita is het klimwerk achter de rug. De volgende 40 km zijn vlak. De sprinters mogen zich na de laatste beklimming van de dag dus langzaamaan opmaken voor de sprint in Orbetello. Maar wie rijdt vandaag als eerste over de meet?

Pascal Ackermann – Bora-Hansgrohe *****


Pascal Ackermann was in de Giro dit jaar de eerste sprinter die zijn handen in de lucht mocht steken. Hij won de eerste rit in lijn in Fucecchio. Hij maakte op prachtige wijze het voorbereidend werk van Lotto-Soudal af, die probeerde Caleb Ewan aan zijn eerste Giro-zege te helpen. Zijn overwinning van gisteren was meteen ook zijn eerste in een van de grote drie rondes. Zijn team gaf al aan dat hij vandaag iets meer steun zou moeten krijgen op het einde van de rit. Maar de Duister heeft gisteren bewezen dat het ook lukt zonder lead-out.

Elia Viviani – Deceuninck Quickstep Cycling Team ****

Elia Viviani is, als Italiaans kampioen in de Ronde van Italië, gebeten om zich te tonen voor eigen publiek. In de eerste rit in lijn werd Viviani al 2de, na de sterke Duitser Pascal Ackermann. De eerste rit was, in vergelijking met de rit vandaag, wel een stuk lastiger door de kleine klimmetjes die verspreid lagen over de rit. De komende rit van Vinci naar Orbetello zal minder klimcapaciteiten vergen om er uit de voeten te kunnen.

Caleb Ewan – Lotto-Soudal ****

Caleb Ewan – Ex-Mitchelton Scott

De kleine Australiër is dé focus van Lotto-Soudal tijdens deze Giro. Ze hebben geen klassementsambities en hebben al hun hoop gezet op de sprintcapaciteiten van Ewan. De sprinter in Belgische loondienst is sterk bezig en heeft dit seizoen al 3 overwinningen en stond daarnaast nog 9 keer op het podium. Na de mislukte poging van gisteren heeft Ewan nog 5 ritten met rood aangeduid.

Fernando Gaviria – UAE ***

Fernando Gaviria – ex-Deceuninck Quickstep

Voor Fernando Gaviria is het al geleden sinds 25 februari dat hij nog eens kunnen winnen heeft. Die laatste overwinning heeft hij behaald in de 2de etappe van de UAE tour. Gisteren eindigde Fernando Gaviria als 4de, achter de sprinters van Lotto-Soudal, Bora-Hansgrohe en ex-werkgever Deceuninck-Quickstep. Het is wel oppassen geblazen voor de andere spurtbommen. 2 jaar geleden, tijdens zijn eerste deelname aan de Giro d’Italia, ging Gaviria met 4 overwinningen en het puntenkassement aan de haal.

Arnoud Démarre – FDJ ***

Arnaud Démare, De Franse renner van FDJ eindigde tijdens zijn eerste rit in lijn gisteren als 5de. Of Démare sterk genoeg is om ook in deze Giro, met een pak talent aan de start, een rit naar zijn hand te zetten. Zijn teller voor dit jaar staat voorlopig nog op 0. Dat zal niet meteen voor rust zorgen in het hoofd van Démare. Maar als iemand Frankrijk aan een sprintzege kan helpen is hij het wel.

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven

Lees meer …