Koersverhalen

Beruchte Vinokourov eindelijk voor de rechter

Meer dan 9 jaar is het ondertussen al geleden dat Alexandre Vinokourov zijn 2de Luik-Bastenaken-Luik won. Over de manier waarop wordt al jaren gretig gespeculeerd. Volgens de UCI verliep de sprint op het einde nogal vreemd, en leek Kolobnev, die toen 2de werd, niet veel moeite te doen om de Kazach van de zege te houden. Later zouden in het mailverkeer tussen beiden berichten gevonden worden over omkoopsommen tot 100.000 euro. Vinokourov verscheen pas enkele dagen geleden voor de correctionele rechtbank in Luik.

Op deze beelden (vanaf 5:40) is te zien hoe Vinokourov in de laatste halve kilometer een versnelling plaatst met Kolobev in zijn wiel. Volgens experten was er iets niet pluis met de manier waarop Kolobnev de Kazach liet wegrijden. Maar werd Kolobnev omgekocht?

Het bericht over de controversiële overwinning van Vino zou voor het eerst verschijnen in het Zwitserse blad “L’Illustré”. Zij beweerden dat de omkoping bewezen zou kunnen worden door het mailverkeer tussen beide renners in te lezen. In de eerste berichten zou er gesproken zijn over sommen tot 100.000 euro. In berichten die volgden zou bovenop de eerste som, nog eens, 50.000 euro richting de Rus vloeien. Hoe het Zwitserse blad aan die informatie is gekomen is onbekend.

Vinokourov sleurde het Zwitserse blad vervolgens zelf voor de rechter, waarna hij alle beschuldigingen ontkende. Volgens hem was er niets meer aan de hand dan een vriendendienst tussen renners. Volgens Vinkourov ontving Kolobnev de eerste 100.000 euro om hem te ondersteunen bij investeringen in immobiliën. Het tweede bedrag, van 50.000 euro zou om een afbetaling gaan van een lening die Vinokourov eerder van Kolobnev had gekregen. De UCI startte een onderzoek na de vreemde getuigenissen.

In 2014, toen al 4 jaar na datum, besliste een Luikse rechter om Vinokourov en Kolobnev officieel aan te klagen voor corruptie. Nog eens 5 jaar later vercheen de in beschuldiging gestelde Vinokourov uiteindelijk voor de rechter in Luik. Een resultaat over de zaak wordt ten vroegste verwacht in september van dit jaar.

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven

Lees meer …