Koersverhalen

Van der Poel aan de start van het WK in Yorkshire?

Mathieu Van der Poel deed het fantastisch in het veld, reed sterk op de weg en trekt nu verder richting mountainbiken. Hij heeft zijn focus gelegd op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, Japan. Maar Nederlands bondscoach voor de weg en ex-wielrenner, Koos Moerenhout, ziet hem maar al te graag aanschuiven voor het WK op de weg in Harrogate, Yorkshire. Het is een WK op maat van punchers, maar “Mathieu moet vooral zelf beslissen wat hij doet”, aldus Moerenhout.

Langs de grote poort

Niet alleen Moerenhout, maar iedereen stond versteld van de prestaties van Van der Poel op de weg. “Van Wout Van Aert wisten we dat hij het aankon. Hij presteerde sterk in de Strade Bianche (3de) en de Ronde (9de) vorig jaar. Hij zou het in normale omstandigheden altijd even goed gedaan hebben. Voor Van der Poel kwam dit eerder als een verrassing. Niet dat we niet geloofden in z’n capaciteiten, maar in zijn eerste deelnames aan UCI World Tour-wedstrijden zo’n hoge toppen te scheren, dat is gewoon heel straf.” (Daan Van de Verre – De Koers)

WK als Amstel

Het wereldkampioenschap in Yorkshire gaat door in Harrogate, een stadje in het Graafschap North Yorksire van 85.000 inwoners waar de Tour de France in 2014 voor het laatst neerstreek. “Het is een WK op maat van echte punchers”, aldus de Nederlandse bondscoach. Dat bewees Greg Van Avermaet gisteren door er de laatste etappe op z’n naam te zetten. Hij eindigde daar bovendien tweede in het eindklassement. “Bovendien kan je het profiel vergelijken met dat van de Ardennen of de Amstel.”

Dilemma

Op 1 september, 3 weken voor het WK in Yorkshire, wordt echter ook het WK mountainbike georganiseerd in Mont-Sainte-Anne, in Canada. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden. Het WK in Canada is wel een goede test voor de Spelen in Japan volgend jaar. In zijn deelname aan het WK van vorig jaar eindigde Van der Poel trouwens 3de, net na de Zwitser Nino Schurter (1ste) en de Italiaan Kerschbaumer (2de). Hij zou er dit jaar dus ook mooie dingen kunnen laten zien.

Mathieu na winst in de GP Denain eerder dit jaar

Koos Moerenhout geeft Van der Poel en z’n entourage wel het laatste woord: “Ze hebben laten zien dat ze heel sterk zijn als ploeg, als Mathieu daar aan de start staat is hij een grote kandidaat voor Goud. Maar hij is aan zet.”

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven