Koersverhalen

Hoeveel Watt is te veel?

Hoeveel Watt kunnen wielrenners maximaal trappen? Het is een vraag die ze zich in wielerland al langer dan vandaag stellen. En nu Mathieu Van der Poel tijdens de finale van de Amstel Gold Race bovenmenselijke waarden bij elkaar getrapt heeft en nu de grote rondes voor de deur staan, komt het topic weer eens ter sprake. Fransman Antoine Vayer, ex-trainer van de beruchte Festinaploeg, en nu wieleronderzoeker, kent er alles van. Volgens hem zijn het net de wattages waar we naar moeten kijken, willen we gedopeerde renners opsporen. Het zijn volgens hem net de fysieke prestaties die tonen of een renner zuiver rijdt of niet, en niet zozeer beeld- en urinemonsters.

Le méthode Vayer

Hoe gaat het nu precies in z’n werk? Op basis van sportprestaties van wielrenners uit het verleden werd er een lijst opgemaakt, bestaande uit gekleurde zones die gerealiseerde wattages representeren. Uit het verleden is namelijk gebleken dat de wattages die dopingzondaars trappen opmerkelijk hoger liggen dan wattages die zuivere renners genereren, tijdens een langdurige klim. Het is dan ook niet zo vreemd om je als onderzoeker vooral te focussen op de fysieke prestaties, in de vorm van gegenereerde wattages. Vayer heeft dit alles in cijfers gegoten en is tot de volgende conclusie gekomen:

Wanneer je onder of net op de ‘normale waarden’ trapt, kom je in de groene zone terecht. Dan trap je wattages die niet verdacht zijn en die het menselijk lichaam, volgens cijfers uit tests, aankunnen.

Waarden tot 410 Watt worden gezien als menselijk en niet verdacht.

Trap je harder dan die grens, dan kom je in de gele of oranje of verdachte zones terecht. Bekende renners die hierin terechtgekomen zijn, zijn onder andere de Nederlanders Laurens Ten Dam en Bauke Mollema die in de Tour van 2014 collectief enorm goed presteerden en respectievelijk als 9de en 10de eindigden in het algemeen klassement.

Waarden tussen 410 en 430 Watt worden gezien als verdacht, maar niet alarmerend.
Rijdt je als renner aan een gemiddeld wattage tussen 430 en 450 is er volgens Vayer sprake van een ‘verdacht’ sterke prestatie.

Rijdt je nog een aantal Watt hoger dan de gele zone, dan kom je in de rode zone terecht. Daarin vallen waarden die getrapt werden door gekende dopingzondaars uit de wielergeschiedenis, zoals Marco Pantani, Richard Virenque en Miguel Indurain. Het zijn waarden die voor een mens in normale omstandigheden onmogenlijk te halen zijn.

Rijdt je 450 Watt of meer? Dan rijdt je rond als een ‘gemuteerde’ aldus Vayer.

Begrijp ons of Vayer niet verkeerd. Het wil niet zeggen, omdat renners als Miguel Indurain, Chris Froome of Bauke Mollema hogere wattages genereren dan menselijk haalbaar is, dat ze ook effectief verboden middelen gebruiken om die betere prestaties te leveren. Het is enkel een reden om die renners extra in het oog te houden.

Eerste tests

Dit soort metingen werden voor het eerst gebruikt begin 2000, toen Lance Armstrong, samen met de US Postal ploeg onoverwinnelijk was op Franse bodem. Toen stelde Vayer de collectieve prachtprestaties van de Amerikaanse wielerploeg ook al in twijfel. Enkele jaren later zou hij gelijk krijgen en zou niet alleen Armstrong, maar ook landgenoot Levi Leipheimer zijn zeges officieel verliezen. Het dopinggebruik bij de Amerikaanse ploeg wordt vandaag nog steeds gezien als de meest professionele ooit uit het wielrennen. Dat bewijst het 1.000 pagina’s dikke dossier vol bewijzen en getuigenissen dat enkele jaren geleden voor het eerst tevoorschijn getoverd werd.

Dit filmpje vat de methode van Vayer goed samen. (De illustraties in het artikel zijn afkomstig van het YouTube-filmpje)

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven