Koersverhalen

47-jarige Rebellin hangt fiets aan de haak

Davide Rebellin, de Italiaanse heuvelspecialist van Sovac-Natura4Ever, heeft aangekondigd dat hij dit jaar een einde zal maken aan zijn lange carrière. De Italiaan is momenteel 47 en startte dit jaar aan zijn 27ste seizoen als profrenner. Inderdaad, 27. En de pater familias van het peloton reed in zijn bijna 3 decennia als prof heus niet in het peloton om de hoop te vullen.

Davide Rebellin begon zijn profcarrière in 1992 bij het Italiaans-Belgische GB-MG Maglifici. In zijn eerste seizoen maakte hij als 21-jarige renner al indruk door de Trofeo Alcide Degasperi, een kleinere Italiaanse wegwedstrijd, te winnen én even later als 20ste te eindigen in de Olympische wegrit bij de Heren. Bovendien zou hij in zijn debuutjaar ook 12de worden in Milaan-Turijn en zelfs 9de in de Ronde van Lombardije.

Geen veelwinnaar

Dat de jonge Italiaan echter geen veelwinnaar zou worden, zou de komende jaren duidelijk worden. Maar het palmares dat hij in zijn lange carrière bij elkaar gefietst heeft is op z’n minst indrukwekkend te noemen. In totaal won Rebellin 49 koersen, waaronder enkele pareltjes. Hij mocht de bloemen mee naar huis nemen in onder andere de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, won een etappe in de Giro én hij won de Waalse Pijl maar liefst 3 keer!

Een totaal van 49 overwinningen is iets waar veel renners vandaag de dag voor zouden tekenen. Maar hetgeen nog indrukwekkender is aan Rebellins palmaresis het quasi ontelbare aantal top 10-plaatsen dat hij bij elkaar gefietst heeft. Maar liefst 340 keer eindigde hij bij de beste 10,… 340. Met 3 cijfers. Maar pin ons daar niet op vast, het is moeilijk om de tel bij te houden.

Dopingschandaal

De carrière van Rebellin is er echter geen zonder keerzijde… Tijdens de Olympische wegrit van de Spelen in 2008 behaalde de Italiaan op 37-jarige leeftijd het zilveren plak! Een straf nummer. Maar enkele maanden later werd bekend gemaakt dat uit extra dopingcontroles 6 renners positief bleken te zijn, waaronder Rebellin. Hij testte positief op een, toen, nieuwe variant op epo genaamd cera. Na de positieve plas moest Rebellin zijn medialle inleveren en werd hij na het testen van het B-staal (dat ook positief bleek) definitief geschorst tot en met 2011. Hij zou na zijn terugkomst nog 4 jaar in dienst rijden van het Poolse CCC, de huidige ploeg van Greg Van Avermaet.

Het peloton neemt dit jaar alleszins afscheid van een monument, een renner die met alle toppers van de afgelopen 30 jaar heeft meegereden. Dat alleen is een prestatie op zich. Waar Rebellin nu zal terechtkomen? Misschien is een carrière als ploegleider iets voor een renner die maar geen afscheid kan nemen van de sport?

Davide Rebellin wint Luik-Bastenaken-Luik in 2004

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven