Koersverhalen

Jakob Fuglsang wint monument in sterkste voorjaar ooit

Jakob Fuglsang, de Deense klimmer-puncher van Astana Pro Team, heeft afgelopen zondag Luik-Bastenaken-Luik op spectaculaire wijze gewonnen door alleen aan te komen in de straten van Luik. Zo is Fuglsang de eerste Deen sinds Rolf Sørensen (1993) die de Oude Dame op zijn naam wist te schrijven.

Droomvoorjaar

Fuglsang is bezig aan zijn beste voorjaar (en misschien zelfs jaar) uit zijn carrière. Hij reed sterk in de Strade Bianche en reed als 2de over de streep op de Piazza del Campo in het Italiaanse Siena. daarnaast won hij het algemeen klassement in de Ruta del Sol, won hij een etappe in de Tirreno-Adriatico, eindigde hij als 3de in de Amstel Gold Race en als 2de in de Waalse Pijl. De bekroning op het werk werd Luik-Bastenaken-Luik, officieel de laatste wedstrijd van het voorjaar.

Wie is Fuglsang?

Jakob Fuglsang is nog zo’n renner met een historie in een andere fietsdiscipline. In zijn jeugdjaren en in z’n eerste jaren als eliterenner heeft de Deen aan de start gestaan van mountainbikewedstrijden, niet zonder succes. Zo werd hij Deens kampioen crosscountry in 2006, Deens kampioen mountainbike in 2007 en in datzelfde jaar Wereldkampioen mountainbike bij de beloften. Door in het jaar daarop ook nog eens de Ronde van Denemarken te winnen reed hij zich in de kijker bij het Deense Team Saxo-Bank (later bekend als Team Tinkoff). In 2009 besloot hij zich, mede door de interesse van de Deense wielerploeg, meer toe te spitsen op de weg.

Jakob Fuglsang tijdens de Ronde van Frankrijk van 2018

Wegcarrière

Jakob Fuglsang maakte zijn aanwezigheid in het peloton bekend in 2009, in zijn eerste jaar als prof door enkele mooie ereplaatsen te behalen in kleinere rondes als de Ronde van Catalonië (6de) maar ook het Criterium du Dauphiné (6de)! Zeven jaar later werd hij tweede in de Olympische wegrit in Rio, net achter Greg Van Avermaet.

Voor zijn eerste grote overwinning op World Tour-niveau moest Fuglsang wachten tot 2017. Toen won hij in het Criterium du Dauphiné de 6de én 8ste etappe en nam hij beslag op de 1ste plaats in het klassement.

Zijn eerste monument? Die heeft Fuglsang beet door op indrukwekkende wijze een uitgeregende editie van Luik-Bastenaken-Luik te winnen, op z’n 34ste nota bene.

Koersverloop

“Op 65km van de meet barst de finale volledig los. Op La Redoute sleurt een ijzersterke Dries Devenyns aan de kop van het peloton met de favorieten. Julian Alaphilippe zit in z’n wiel. De andere grote namen, samen met Philippe Gilbert, wachten af. Vooraan versnelt op een moment van onoplettendheid Tanel Kangert van Education First. In het peloton voelt op dat moment niemand zich geroepen om erachteraan te rijden. Kangert krijgt vrij spel en rijdt weg.

“Op de Côte des Forges rijdt de Oostenrijker van Bora-Hansgrohe, Partick Konrad, naar Kangert, die op dat moment de enige man is die nog voor het peloton uitrijdt. Philippe Gilbert moet er op dat moment onheroepelijk af. Ook Alaphilippe, dé man van het voorjaar leek het op datzefde moment moeilijk te hebben.”

“Bij Tim Wellens ging het iets vlotter. Hij besloot in volle finale zijn kans te wagen om zijn voorjaar in laatste instantie te redden. Hij reed weg van het peloton met de Zui-Afrikaanse kampioen Daryl Impey in z’n wiel. Ze maken samen jacht op de twee leiders van dat moment, nog steeds Kangert en Konrad. Na enkele minuten lukt het hen zelfs om er naartoe te rijden.”

“In het peloton gaat het er op dat moment hevig aan toe. Astana sleurt aan de kop van het peloton, in een poging om de ontstapten terug te grijpen. Eén Astana-renner mist in een hectische afdaling zelfs zijn bocht en verdwijnt in het decor, zonder veel erg.”

“Met wat er nog in de tank zit perst Wellens er nog een demarrage uit op de Roche aux Faucons, maar ver geraakt hij niet. Het peloton heeft het kopgroepje ingehaald en hij wordt al gauw voorbijgesneld door Jakob Fuglsang. De Amerikaan Michael Woods (EF) en de Italiaan Davide Formolo (Bora-Hansgrohe) zijn op dat moment de enige twee die nog kunnen volgen. Al zal het niet lang duren vooraleer de sterke Deen ook hen uit z’n wiel schudt.”

“Fuglsang moet het dan nog 12km alleen uithouden en gaat razendsnel. Zo snel zelfs dat hij in een afdaling bijna ten val komt. Hij kan zich op miraculeuze wijze rechthouden en rijdt zonder aarzelen door met de meet in Luik in gedachten. De 34-jarige Fuglsang wint in de straten van Luik zijn eerste grote zege. Of laat ons zeggen, monument.”

Davide Formolo eindigt nog op de tweede plaats en zijn Duitse ploegmaat Maximilian Schachmann (die in de Ronde van het Baskenland 3 etappezeges wist binnen te halen) wint de sprint om de derde plaats in een uitgedund groepje.”

Davide Formolo kwam het dichts bij Fuglsang in de buurt en reed als 2de over de meet, 27 seconden na de winnaar.

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven