Koersverhalen

Waar zit Peter De Grote?

Het valt niet te ontkennen. Peter Sagan is dit jaar niet te vergelijken met de renner die in de vorige jaren het publiek wekelijks vermaakte. In de week van de waarheid waren zijn prestaties niet zoals we van hem verwachtten. In de E3 Binckbank Classic eindigde de Slowaak als 17de, in Gent-Wevelgem werd hij 32ste, in de Ronde reed hij naar een 11de plaats en in Parijs-Roubaix viel hij naast het podium door als 5de over de meet te bollen.

Vorig jaar, zelfde tijd, had Slowaakse hardrijder al 3 overwinningen (1 etappe in de Tour Down Under, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix) beet, alsook het puntenklassement in de Tour Down Under. Dit jaar staat zijn teller nog maar op 1, wat zelfs voor de grote Peter Sagan in het voorjaar onder zijn normale doen is.

“Als ik win, zit de conditie goed. Win ik niet, dan is ze slecht”

Peter Sagan – Voor de start van de Ronde van Vlaanderen

Geen reden tot paniek?

Het moet gezegd, ondanks zijn traditionele jaarlijkse overwinningen in één of meerdere voorjaarsklassiekers, is Sagan nooit een veelwinnaar geweest in het voorjaar. In de laatste 5 jaar won hij gemiddeld 3 à 4 wedstrijden van het begin van het seizoen tot en met de piste van Roubaix. Het is meestal pas na de helse weken in de aanloop naar de Ronde en Roubaix dat hij overwinning na overwinning aan elkaar rijgt.

Het grote verschil met andere jaren zit hem in de ereplaatsen. Daar waar hij in de vorige jaren niet uit de top 10 te slaan was, eindigt hij nu op een 32ste plaats, in de buurt van onder andere de Asutraliër Jack Bauer en de Belg Maarten Wynants, die zich waarschijnlijk gekscherend afvragen wat die nu in godsnaam naast hen komt zoeken.

Bovendien sukkelde de Slowaak de laatste weken met ziekte, waardoor de voorbereiding niet helemaal volgens plan verliep.

Wat zegt Peter?

Sagan stond de pers te woord op z’n Sagans en had over zijn vorm het volgende te zeggen: “Als ik win voel ik me fantastisch, als ik niet win zit m’n vorm nog niet goed”. Na de Ronde en Roubaix kunnen we stellen dat zijn vorm niet is wat ze zou moeten zijn, althans, niet naar de normen van een drievoudige wereldkampioen.

Nog 2 kansen

Het doel van Bora-Hansgrohe, de Duitse werkgever van Sagan, is dezelfde als de voorbije jaren: ‘een vette vis binnenrijven’. Als de ploeg daarmee één van de big 5 bedoelt, hebben ze nog 2 kansen, met name Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

En die kans zit erin. Peter Sagan waagt zich namelijk dit jaar voor de eerste keer aan La Doyenne. Maar velen vinden het onwaarschijnlijk dat hij er bij zijn eerste deelname hoge ogen gooit. Maar met een renner als Sagan weet je het natuurlijk nooit, zeker niet als zijn teller, tot zijn eigen grote frustratie, onherroepelijk op 1 blijft staan.

Of die eerste grote overwinning van het seizoen erin zit voor de sterke Slowaak zien we binnen 2 weken aan de start van Luik-Bastenaken-Luik, de oudste der klassiekers. Maar voor het zover is kan Sagan zich nog laten zien in dé heuvelklassieker op Nederlandse bodem, de Amstel-Gold race. Daarin werd hij vorig jaar knap 4de, door de sprint in een sterk uitgedund groepje te winnen. 7 jaar geleden reed hij zelfs naar het podium door een 3de plaats in de wacht te slepen. Na Luik-Bastenaken-Luik zal de voorlopig onfortuinlijke Sagan zijn klassiek voorjaar vaarwel zeggen.

Michael Valgren Andersen reed vorig jaar naar de overwinning in de Amstel-Gold Race

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven