Koersverhalen

Philippe Gilbert, Jan Raas achterna?

Philippe Gilbert was een onverwachte winnaar van de hel van het Noorden, dat is het minste wat erover gezegd kan worden. Er waren maar weinigen die in de door ziekte geteisterde Gilbert geloofden. In het favorietenlijstje van Sporza werd er zelfs geen rekening gehouden met de Belg van Deceuninck-Quickstep.

Zijn sterke prestatie en zege in Parijs-Roubaix zijn mooi, zeker met de Amstel-Gold Race in het vooruitzicht. Daar kan Gilbert dit jaar mee recordhouder worden, samen met de Nederlander Jan Raas, die de heuvelklassieker 5 keer wist te winnen. De teller van Gilbert? Die staat voorlopig op 4.

Amstel Gold Raas

Jan Raas, een naam die voor velen misschien niet meteen een belletje doet rinkelen, maar, die in een uniek rijtje thuishoort. De Nederlander was geen doorsnee renner, hij was ongelooflijk hard en behoorde tijdens zijn hoogdagen tot de beste punchers van het peloton. Je kan hem bijna gekscherend de Philippe Gilbert avant-la-lettre kunnen noemen, of is dat onrespectvol?

Carrière

Raas was een renner met een relatief korte carrière. Hij is er in zijn korte periode als profrenner wel in geslaagd koersen te winnen waar veel renners slechts over kunnen dromen. Hij was profrenner van 1975 tot 1985 maar maakte in die luttele 10 jaar naam in het peloton. Hij was zo’n renner die in elke koers waarin hij aan de start stond klaar was om te strijden voor de prijzen. Dat is ook te zien aan zijn palmares. Niet alleen het aantal overwinningen dat hij behaalde is impressionant, maar ook het aantal podiumplaatsen is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Zo stond hij bij nagenoeg elke klassieker minstens 1 keer op het podium. En doe hem dat maar eens na…

Opvallend palmares 

Dat de Heinkenszandse renner geen pannenkoek was, wordt duidelijk als we z’n uitgebreide palmares erbij halen. Hij won in totaal 14 klassiekers, en zet zichzelf daarmee op een exclusief lijstje samen met een paar grote namen. Enkele van zijn mees opvallende overwinningen zijn:

  • 3x Nederlands kampioen (1976, 1983-1984)
  • 1x Milaan-San Remo (1977)
  • 2x Ronde van Vlaanderen (1979, 1983)
  • 1x Gent-Wevelgem (1981)
  • 1x Parijs-Roubaix (1982)
  • 2x Parijs-Tours (1978, 1981)
  • 10x etappes in de Ronde van Frankrijk
  • 1x Wereldkampioenschap (1979)

Toch stond de beresterke Nederlander bekend om 1 wedstrijd in het bijzonder: de Amstel-Gold Race, of waar dacht u dat die bijnaam vandaan kwam? Raas heeft in zijn 10-jaar durende carrière 8 keer aan de start gestaan van de heuvelklassieker op Nederlandse bodem, won ze 5 keer, werd één keer 2de, één keer 3de en één keer 5de. Nooit eindigde hij buiten de top 5. Het was een koers die op z’n lijf geschreven was. Het is zelden gezien dat één renner een wedstrijd bijna een heel decennium domineert, of toch niet op die manier.

Jan Raas in 1982 toen hij de Amstel-Gold Race voor de 5de keer won

Philippe Gilber avant-la-lettre

De Belg en de Nederlander hebben een opvallend gelijkaardig palmares. Bovendien Won Jan Raas zijn 5de Amstel-Gold Race in het jaar dat hij zijn eerste Parijs-Roubaix won, naar het einde van z’n carrière toe. En raad eens wie daar dit jaar ook aan toe is? Inderdaad, de Belgische puncher van Deceuninck-Quickstep. Begrijp ons niet verkeerd, daarmee bedoelen we niet dat Philippe binnenkort uit het peloton zal verdwijnen, maar de pater familias van de ploeg van Lefevere is met zijn 36 jaar ook niet meer van de jongste. Of Gilbert na zondag het record evenaart is nog maar de vraag. Maar u weet hoogstwaarschijnlijk hoe dat gaat met de geschiedenis en het feit dat die zich al eens durft herhalen… Wij zullen alvast niet treuren als het hem lukt, integendeel.

Gilbert die op indrukwekkende wijze de zijn 4de Amstel-Gold Race wint, ten koste van de Pool Kwiatkowski

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven