Koersverhalen

De wielrenner, koning(in) van het ontbijt

Dat je als wielrenner op je voeding moet letten, wisten we al. Dat voeding een onmiskenbare rol speelt binnen topsport, wisten we ook al. Maar wat eet je het best als wielrenner. En vooral, waarom?

Ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Wanneer je opstaat staat je bloedglucosespiegel het laagst, aangezien je de laatste 8 tot 12 uur niets meer gegeten hebt. Het is dus nodig om uit het ontbijt alle nodige voedingstoffen te halen om de dag te starten.

Voor sporters is het van vitaal belang om te kiezen voor een licht en toch energierijk ontbijt. Zo’n ontbijt hoeft niet onnodig gecompliceerd te zijn of belachelijk veel tijd in beslag te nemen. Het kan al met de volgende ingrediënten:

  • 100 – 150 gram muesli (ongesuikerd) – 379 Kcal/100g
  • 1 potje magere yoghurt – 39 Kcal/100g
  • Eetlepel rauwe honing – 30 Kcal/eetlepel
  • Portie gedroogd fruit – 200 Kcal/100g
  • 1 banaan – 86 Kcal
  • Portie blauwe bessen 67 Kcal/100g

Disectie van het sportontbijt

Muesli is een onmisbaar element binnen sportvoeding. Het internet staat vol met sites die de gezondheidsvoordelen van muesli opsommen. Maar waarom is het zo goed voor wielrenners?

Muesli

Muesli bevat veel vezels, zowel oplosbare als niet-oplosbare. Deze vezels zijn van belang voor de regulering van de spijsvertering. Verder zijn vezels van onschatbare waarde voor de gezondheid van ons hart. De vezels binnen muesli hebben namelijk de kracht om onze aderen bijna letterlijk schoon te schrapen van schadelijke LDL-cholesterol en onder andere omega-6-vetzuren. Muesli helpt dus bij het voorkomen van hartaandoeningen zoals beroertes of hartaanvallen.

Daarnaast helpt muesli bij het voorkomen van bloedarmoede. Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een ijzertekort in het lichaam. IJzer is een belangrijk element voor de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer er een tekort aan ijzer aanwezig is in het bloed, verloopt de aanmaak van rode bloedcellen minder vlot. Door regelmatig muesli op te nemen in je dieet zorg je voor een gezonde dosis ijzer in het lichaam. Dat heeft tal van gezondheidsvoordelen, maar het is in het bijzonder belangrijk voor atleten.

Magere Yoghurt

Magere Yoghurt is nog zo’n belangrijk onderdeel van het sportontbijt. Het grote voordeel aan yoghurt is de hoge concentratie aan eiwitten. 100 gram yoghurt bevat net geen 9 gram aan eiwitten. Dat is dezelfde verhouding als een doordeweekse biefstuk! Bovendien is yoghurt rijk aan tal van vitaminen en essentiële voedingstoffen voor het lichaam, waaronder Calcium, kalium, vitamind B12 en vitamine D. Het helpt daarnaast bij de opbouw van spieren én de actieve bacteriën in yoghurt zorgen voor een efficiëntere werking van de witte bloedcellen.

Rauwe honing

Een eetlepel rauwe honing is een leuk extraatje voor je ontbijt, en het heeft bovendien tal van voordelen, of wat had u gedacht? Ten eerste zit het propvol koolhydraten. Het is dus een compacte bron van extra energie voor het lichaam. Bovendien is het bewezen dat het regelmatig eten van honing je uithoudingsvermogen aanzienlijk verbeterd! Dit komt doordat de glycoceenvoorraad in de spieren langer op peil gehouden blijft, waardoor je langer kan doorgaan. Die stabiele glycoceenvoorraad zorgt er trouwens ook voor dat je spieren na de training makkelijker herstellen.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is nog zo’n leuk onderdeel van dit ontbijt. Doordat het fruit gedroogd is, bevat het uiteraard meer suikers. Maar het drogen van fruit zorgt ook voor een hogere concentratie aan voedingsstoffen. Het voorziet je lichaam zelfs van 4 keer meer energie dan vers fruit.

Banaan

Coureurs eten bananen, zo simpel is het. En dat een banaan goed is voor atleten hadden ze blijkbaar al langer in het snotje. Door het hoge mineralengehalte en makkelijk verteerbare koolhydraten helpen bananen bij het voorkomen van spierkrampen en spierpijn.

Blauwe besse

Blauwe bessen worden de laatste jaren gezien als superfruit. Niet verwonderlijk als je nagaat hoeveel vitaminen er verscholen zitten in zo’n klein besje. Blauwe bessen voorzien je lichaam van vitaminen A, C, B, B1, B2, B6, E en K! Tot slot geven de besjes ook gewoon een leuk kleurtje aan je ontbijt. Smakelijk!

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven