Video

De Koers van Björn Leukemans

Mijn zwaarste rit? Ik denk zowat iedere bergrit in een Grote Ronde!

Je hebt zoveel opeenvolgende dagen gekoerst, en dan kom je aan in de bergen, waar je 3, 4 of meer cols voorgeschoteld krijgt. Voor mij waren die het zwaarst. Je zit in een grupetto, iedereen zit op z’n tandvlees, dat zijn moeilijke momenten. Het enige waar je mee bezig bent is de finish op tijd halen. Je weet dat je de volgende dag weer de fiets op moet.”

“Ze zouden daar beter eens filmen in plaats van vooraan. Daar zie je mensen in de miserie zitten.”

“Discipline is volgens mij het belangrijkste van allemaal. Je kan beter iets meer karakter en discipline hebben en iets minder talent, dan andersom. Met discipline kom je een heel eind ver. Daar waar iemand anders kraakt kan een renner met karakter verdergaan. Die discipline is er in mijn carrière niet altijd geweest. Ik had veel meer uit mijn carrière kunnen halen. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar als ik het allemaal zou kunnen overdoen, zou ik het anders aanpakken.”

“Die positieve test is eigenlijk mijn geluk geweest.”

“De sfeer in de ploeg is vitaal. Alles lukt gewoon veel beter als de sfeer in de ploeg juist zit. Een goede sfeer betekent een goede flow, dan lijkt er niets fout te kunnen gaan. Je ziet dat ook dit jaar weer bij Deceuninck-Quikstep. Die mannen hangen aan elkaar. Er zijn 3 of 4 kopmannen in de ploeg en tóch lukt het hen om samen te rijden, om een overwinning af te staan aan een ploegmaat die in een betere positie zit.”

“Als ik nu ergens kom waar ik vroeger trainde of er is een koers aan de gang of het is mooi weer, dan denk je wel aan vroeger. Niet per se aan de resultaten of uitslagen, maar gewoon aan de sport in het algemeen.”

“Als wielrenner wordt je voortdurend geconfronteerd met frustraties en ontgoochelingen. Dat is 3 dagen ambetant lopen. Dan krijgen de mensen uit je omgeving meestal de volle lading.”

“Die positieve test is eigenlijk mijn geluk geweest. Ik ben daar trouwens ook van vrijgesproken. Dat was een heel klein artikel in de krant, want echt sensationeel nieuws kan je het niet noemen. Maar dat heeft me wel doen inzien hoe veel ik van de sport hou. Vanaf dan ben ik dan ook 100{0a96b022fde26abbab497ac2486c81b1b4e7104abc0aa7c7d9fb7060c680c592} voor mijn job beginnen leven. Dat ben ik in al die jaren ervoor een beetje kwijtgespeeld.”

“Op een zondagavond kreeg ik telefoon. Ik had een paar dagen daarvoor bij iemand geïnformeerd voor een job. Die belde mij toen om me te vertellen dat ik de volgende dag al kon starten. Ik kon mee ramen en deuren plaatsen, zei hij. En ik dacht: ‘nee, dat kan niet, nog niet’. Toen is bij mij ook echt klik gekomen. Toen ik kort nadien een nieuw contract voorgeschoteld kreeg, was die verloren focus er snel weer.’

“Je bent weg met de jongens, bij manier van spreken. Dat is een hechte groep van 9 renners. Van heimwee heb ik dan ook nooit last gehad.”
“Een renner is trouwens ook altijd een beetje een autist. Hun leven is vaak heel gestructureerd, en dan hebben ze vaak ook nodig. Bovendien kunnen renners goed alleen zijn, of de meeste toch. Zeker als de resultaten goed zijn, dan maakt het allemaal niet uit.”

“Ik denk dat we ons niet eens kunnen voorstellen hoe het er toen aan toe ging. Om nog maar te zwijgen over het materiaal van die tijd. Renners hadden maar één tandwiel, geen versnellingen, je moest je wiel nog omdraaien en ze hingen fietsbanden om hun schouders voor het geval ze lek reden. Dat is niet meer te vergelijken met de wielersport van nu.”

Over de redactie

de Koers redactie

De redactie gaat op zoek naar verhalen. Geef ons wel wat tijd, 't zijn de verhalen die we koesteren. Koers is zoveel meer dan koers alleen.

't Zijn trouwens niet alleen de wielrenners zelf, die spannende verhalen hebben. We gaan op zoek naar mensen met een passie wielrennen, naast de sport. Een fotograaf bijvoorbeeld die in-the-heat-of-the-moment zijn beeld vastlegt, komt waar geen ander komt. En beleeft wat geen ander beleeft. De redactie schrijft, interviewt, redeneert en publiceert.

Reageer

Klik hier op een reactie te geven